Mikähän siinä on, että kaikki parhaat lelut ovat niin sietämättömän kalliita? Lelut ja kohtuuhintainen verkkokauppa on ilmeisesti täysin mahdoton yhtälö. Viime vuosina useiden tuotteiden hinnat on tullut ryminällä alas viimeisimmän verkkokauppabuumin ansiosta. Kuitenkin leluihin tämä ei vielä ilmeisesti päde. Suomesta löytyy vain muutama hassu leluverkkokauppa, jotka voivat käytännössä sanella hintansa. Mitään kunnon kilpailua ei vielä ole.

Kaikkihan meistä kuitenkin tietää, että muovisen lasten lelun valmistaminen ei maksa käytännössä mitään. Silti verkkokaupat pyytävät näistä ihan älyttömiä hintoja. Nykyisin lelut kestävät sen viikon tai kaksi, jonka jälkeen tuote on rikkinäinen tai vastaavasti trendi on jo mennyt ohi. Tuntuu jotenkin ihan älyttömältä käyttää suuria summia näihin vuosittain.

Ainoa paikka, jonka kautta olen löytänyt edes suhteellisen järkevän hintaisia lasten leluja on Lelukauppa.fi -sivusto. Tämä on siis jonkinlainen vertailusivusto, joka listaa lelut ja verkkokaupat näppärästi samaan paikkaan. Valikoima on todella laaja ja sivustolla taitaa olla edustettuna kaikki suomalaiset lelu verkkokaupat sekä suosituimmat lelut, kuten Legot, erilaiset hahmot, ohjelmat, vauvalelut ja niin edelleen. Myös parhaat kotimaiset lelumerkit on hyvin edustettuina.

Parhaat lelut, verkkokauppa ulkomailta?

Tämän takia aloinkin jonkin aikaa sitten miettimään, että olisiko ulkomaisen verkkokaupat järkevä vaihtoehto lapsiperheelle. Kuitenkin Kiinassa samat lelut maksavat varmaan sadasosan siitä mitä Suomessa.

Karu totuus tuli vastaan kuitenkin nopeasti. Monien ulkolaisten verkkokauppojen kohdalla leluja ei ole testattu mitenkään, niistä puuttuvat kaikki tärkeimmät laatusertifikaatit, asiakaspalvelu on todella heikkoa ja osa tuotteista on ihan selvästi valmistettu myrkyllisistä ainesosista, joita ei tulisi olla lähelläkään pieniä lapsia, saati heidän leluissaan.

Tarinan opetus

Ennen kuin sinäkin valitat lelujen poskettomista hinnoista, niin tee hieman taustatyötä. Lelujen hinnat johtuvat Suomen ja Euroopan todella tarkasta sääntelystä (ja tietysti veroista), joille on kyllä hyvä syy. Sääntelyn ansiosta me kuluttajat voimme luottaa lelujen ja valmistusmateriaalien laatuun sekä näin varmistua, että yksikään lelu ei ole lapselle haitallinen.

Tästä eteenpäin ostankin kaikki lelut suoraan kotimaisista verkkokaupoista ja pyrin vielä suosimana kotimaisia merkkejä. Suomalaisesta laadusta kannattaa maksaa!